Algemene inkoop informatie

Inkoopvormen

Er zijn diverse vormen van een inkoopafdeling, namelijk centraal en centraal gecoördineerde inkoop. Decentrale inkoop is geen afdeling maar een vorm die verspreid is over verschillende disciplines/functionarissen bij een organisatie of bedrijf. Wij adviseren u graag welke inkoopvorm het beste bij uw organisatie past.

Verschillende inkoopfuncties

Binnen een organisatie kunnen er verschillende inkoopfuncties zijn. De hoogste functie die een inkoper kan vervullen is de functie van CPO (Chief Procurement Officer), daarna volgen de directeur inkoop, de inkoopmanager of het hoofd inkoop, de senior inkoper, de inkoper, de operationeel inkoper en de assistent inkoper. De rol van tactische inkoper wordt vaak gekoppeld aan een inkoper die centraal of centraal gecoördineerde werkzaamheden verricht. De hogere inkoopfuncties zijn strategisch of tactisch/strategisch. Er bestaat ook een functietitel “strategisch inkoper”. De strategische inkoper voert voornamelijk zwaardere inkooptrajecten uit. Strategische inkoop heeft doorgaans een groot afbreukrisico voor een bedrijf en wordt vaak door zeer ervaren inkopers uitgevoerd. Voor organisaties die grote projecten realiseren worden project inkopers gepositioneerd. Inkoop & Advies Groep adviseert u graag welke inkoopafdelingsstructuur het beste bij uw organisatie past. Informeer naar de mogelijkheden.

Facilitaire inkoop

Bij grote tot middelgrote bedrijven is facilitaire inkoop een must. De inkooptaken zijn NPR (Non Product Related). Ook wel Inkoper NPR genaamd of gewoon facilitair inkoper. Inkoopaandachtsgebieden van een facilitaire inkoper kunnen onder andere zijn: schoonmaak, logistiek, onderhoud gebouwen, installaties (W&E), mobiele en vaste telefonie (VOIP), ICT (hard- en software), drukwerk, relatiegeschenken, bedrijfskleding, marketing, inhuur externen, et cetera.

Inkoopbedrijven

Er bestaan diverse inkoopbedrijven. Zo’n inkoopbedrijf zorgt doorgaans voor een beknopt professioneel inkoop advies. Bij een inkoopbedrijf werken inkoopconsultants die op diverse terreinen inkoopervaring hebben opgedaan. De interim inkopers kunnen worden gedetacheerd bij middelgrote tot grote bedrijven/organisaties. Inkoop detachering komt bij MKB-bedrijven (midden- en kleinbedrijven) nog niet vaak voor. Interim-inkoopwerkzaamheden bestaan uit het algemeen uit het geven van inkoopadvies voor verschillende stakeholders/budgethouders binnen een organisatie alsmede het uitvoeren van contract-en leveranciersmanagement en (Europese) aanbestedingen. Alle facetten van het inkoopmanagement zijn bij Inkoop & Advies Groep aanwezig.
Inkoopadviesbureaus werken vaak autonoom of in vof-verband. De zzp-inkoopwerkzaamheden worden door zelfstandige inkoopprofessionals, of inkoopadviseurs, uitgevoerd.
Inkoop & Advies Groep is een inkoopadviesbureau dat door een aantal zeer ervaren inkopers, met ruime ervaring op verschillende inkoopaandachtsgebieden, succesvol wordt gerund. Wij helpen en ondersteunen u graag met (complexe) inkoopvraagstukken voor uw organisatie.

Kennisnetwerk

Nevi is het grootste kennisnetwerk voor inkoop- en supply management in Nederland. Nevi brengt inkoopprofessionals uit het bedrijfsleven en de overheid bij elkaar om kennis te delen. Nevi organiseert netwerkbijeenkomsten en congressen en verzorgd vakopleidingen en trainingen op inkoopgebied. Nevi staat voor professionalisering van de inkoopfunctie. Wij zijn lid van het Nevi kennisnetwerk. Meer informatie over Nevi vindt u op de website van Nevi: www.nevi.nl.
 

Deal is een inkoopvakblad wat voorheen Inkoop en Logistiek was genaamd. Dit blad wordt uitgebracht door Nevi en is bestemd voor Nevi-leden. Vele interessante inkoopgerelateerde artikelen zijn in dit vakblad te lezen. Voor meer informatie over dit vakblad kunt u contact opnemen via de website van de Nevi.

Inhuur varianten
Inkoop & Advies Groep kent twee inhuur varianten:

  1. Inhuur interim inkoper op uur basis (tegen een zeer scherp uurtarief)
  2. No cure, no pay traject (bijvoorbeeld voor de opzet van een centrale inkoopafdeling)

Heeft u interesse om significant kosten te besparen én efficiency-verbeteringen door te voeren? Neem dan contact op via 06-51 86 25 86 of stuur een bericht: info@inkoopenadviesgroep.nl